Sushi is Gezond


Sushi is Gezond

De ingrediënten en hun gezondheidsvoordelen ?

Om de gezondheidsvoordelen van de sushi te kunnen begrijpen, moeten we deze even ontleden.

Over het algemeen bestaat sushi uit maximaal 4 onderdelen:

Groente

De groente die in de sushi gebruikt wordt, is over het algemeen bekende groente die we normaal ook eten. De meest gebruikte groenten zijn avocado, wortels, sojabonen, asperge, maïs en komkommer.

Onnodig te zeggen dat verse groenten heel erg gezond zijn, met name door de aanwezigheid van anti-oxidanten. Deze antioxidanten zijn in staat om de vrije radicalen in je lichaam te neutraliseren.

Vis

Naast de rijst, staat sushi vooral bekend om het gebruik van rauwe vis. De meest gebruikte vissoorten voor de sushi zijn makreel, tonijn en zalm.

Vis is qua gezondheid erg belangrijk. Vis, en zeevruchten in het algemeen, zijn een belangrijke bron van omega-3 vetten. Deze vetten zijn de best denkbare vetten voor je lichaam en je gezondheid. Door het voedingscentrum wordt aangeraden om minimaal één keer per week vis te eten, en bij voorkeur twee keer per week. Niet in alle sushi wordt vis gebruikt, en het is in sommige gevallen ook niet altijd rauw.

Zeewier

De meesten zullen sushi vaak herkennen aan dat groene velletje wat de rijst en vis bij elkaar moet houden. Dit velletje is een volledig natuurlijk product en is ‘gewoon’ zeewier. Dit zeewier, genaamd Nori, wordt gebruikt door de typerende vissmaak die dit zeewier heeft. De vissmaak van de sushi komt namelijk niet zozeer van de rauwe vis, maar van het zeewier.

Nori is een rijke bron van vitaminen en mineralen. Het zeewier is een volledig natuurlijk product en bevat onder andere ijzer, fosfor, calcium en de vitamines K, E, C, B12, B6, B2 en B1.
Onnodig te zeggen dat dit allemaal stuk voor stuk heel goed is voor je lichaam.

Botan-rijst

Voor de sushi wordt over het algemeen Botan-rijst of kleefrijst gebruikt. Door de kleverige structuur blijft deze lekker plakken en op deze manier kun je de kleine hapjes vorm geven zonder dat het op het bord of tijdens het eten uit elkaar valt.

Rijst wordt vrij snel verteerd door de maag waardoor de koolhydraten heel snel opgenomen worden door het lichaam waardoor de bloedsuikerspiegel gaat stijgen. De smaak van de rijst is heel licht zuur door het gebruik van rijstazijn. Ook wordt er vaak een zoete rijstwijn en een klein beetje zout aan de rijst toegevoegd.

Sojasaus

Je kunt, de sushi in de saus dippen en daarna lekker opeten. Bij iYumi kun je kiezen uit twee of meer varianten. De gewone versie en of een zoetere versie. Sojasaus is goed voor de bloedvaten en het beendergestel.

Wasabi

Heb je het al eens geproefd? Dan heb je daarna waarschijnlijk wel een paar glazen water gedronken! Wasabi is een extreem scherp sausje wat je met extreem kleine hoeveelheden moet eten. Niet omdat het gevaarlijk is, maar de scherpe smaak is erg extreem. De wasabi saus staat bekend om haar antibacteriële werking.

+ There are no comments

Add yours